header
Schrijf je direct in
  »     »   Help ons kind is te dik

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Facebook Twitter

Gevolgen van ongezond eten

Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek naar mensen met een lichte mate met overgewicht kunnen we u melden dat uit het onderzoek bleek dat een gewichtsafname van zo’n 5% in de meeste gevallen al kan zorgen voor een flinke afname van risico’s over de gezondheid. We gebruiken voeding als energie voorziening van ons lichaam. Door de energie die we uit voeding halen kunnen we in leven en in beweging blijven. Ook zit er in voeding een diversiteit aan bouwstoffen voor ons lichaam, denk hierbij aan vitaminen, mineralen, e.d. Wanneer je dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt zul je in een juiste verhouding de energie, vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Cijfers van wat we zelf denken:
- 20% van de Nederlanders denkt teveel vet te eten, in werkelijkheid blijkt uit onderzoek dat dit 60% betreft.
- 10% van de Nederlandse schat in dat ze een tekort aan groenten binnenkrijgen, in werkelijkheid betreft dit 80%.
- 30% van de Nederlanders denkt een tekort aan fruit binnen te krijgen, in werkelijkheid is dit maar liefst 60%.

De cijfers zijn natuurlijk schokkend! Er ontstaat namelijk door teveel, niet gevarieerd, te vet of te ongezond eten het gevaar dat bloedvaten en aderen zullen dichtslibben. Een veel te hoog cholesterolgehalte is hier dan vaak de bron van, als gevolg moeten de hartspieren veel harder werken dan werkelijk noodzakelijk zou zijn en dat allemaal door uw voeding!

Het gevaar is, dat een verhoogd cholesterol gehalte geen lichamelijke uiting heeft en er dus geen signalen van uw lichaam zijn die hierop kunnen wijzen, dan wanneer het al te laat is. Dit is dan wanneer er hartklachten ontstaan of een herseninfarct plaatsvind. U begrijpt dat het dan te laat is om er nog iets aan te doen om zaken te voorkomen. Dit terwijl u dat dus gemakkelijk kan door uw voeding als een serieuze zaak te zien.

Lekker gevarieerd en gezond eten, met een beperkte hoeveelheid verzadigd vet. Zal zorgen dat uw cholesterolgehalte niet de pan uit rijst en uw bloedwaarden een normaal level blijven behouden. Ook voedingsstoffen als zout zijn van invloed op uw algemene gezondheid, zo kan zout in te grote mate gebruiken leiden tot een verhoogde bloeddruk, dit kan weer leiden tot een beroerte of TIA. Maar zoals u uzelf in gevaar kunt brengen met het gebruiken van verkeerde voeding in een verkeerde hoeveelheid zo kunt u ook zorgen dat uw lichaam sterk en gezond is en blijft door het gebruiken van een gebalanceerd voedingspatroon.

Groenten en fruit zijn algemeen bekent als gezond, ze bevatten vitaminen en dragen onder andere zorg voor een verminderde kans op aandoeningen aan hart en bloedvaten. Onverzadigde vetten dragen weer bij aan een vermindert risico op hart en vaat ziekten, en zo voort.

Bent u zich dus bewust van wat u eet en houdt onze website in de gaten voor meer informatie over voeding, tips en gevolgen van een ongezond levenspatroon. In de komende periode zullen we enkele lichamelijke gevolgen door ongezond leven behandelen en hiervoor oplossingen aandragen. In ons volgende blog zullen we haaruitval door ijzer tekort behandelen.